25Lİ DNM

Kpss Ders Notları > Tarih > İnklap Tarihi > Atatürk İlkeleri

Çağdaş Türk Dünya Tarihi Testleri 240 Soru

 1. Türkiye’nin Marshall Planı kapsamına alınmasının temel nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kamu kesiminin etkinliğinin artırılması

B) İç tüketimin artırılması

C) Uluslararası Para Fonu ile olan üyelik anlaşması

D) Sanayileşmenin hızlandırılması

E) Türkiye’nin Avrupa’nın yeniden inşasına katkıda bulunacağı görüşü

 

2. İkinci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın üretim planlamasındaki öncelikler bakımından en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yatırım mallarında sadece yerli sermayeye öncelik verilmesi

B) Yatırım mallarında sadece yabancı sermayeye öncelik verilmesi

C) Ara ve yatırım mallarında özel sektöre öncelik verilmesi

D) Ara ve yatırım mallarında kamu sektörüne öncelik verilmesi

E) Dayanıklı tüketim mallarının bütünüyle dışarıdan alınması

 

3. 1980 sonrası uygulanan kalkınma planlarının temel amacı aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) Mali piyasaların kontrol altına alınması

B) Ekonominin dış rekabete karşı korunması

C) Ekonominin rekabet gücünün artırılması

D) Yatırımlara negatif reel faiz uygulanması

E) Kamu kesimi imalat sanayi yatırımlarının artırılması

 

4. Türkiye’de özelleştirmeye ilişkin ilk yasal düzenleme kaç yılında yapılmıştır?

A) 1938

B) 1984

C) 1985

D) 1986

E) 1987

 

5. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 2000-2001 krizlerini hazırlayan koşullardan biri değildir?

A) Aşırı değerli Türk Lirası

B) Yüksek cari işlemler açığı

C) Bankaların açık pozisyonları

D) Kamu bankalarının görev zararları

E) Yüksek oranlı özel sektör dış borcu

 

6. Türkiye’de 1990-2006 yılları arasında iç borçların birincil piyasada alıcılarına göre dağılımı göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisi en büyük alıcıdır?

A) Bankalar

B) Resmî kurumlar

C) Özel sektör

D) Hane halkı

E) Yabancılar

 

7. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde 2002-2006 yılları arasında, YTL’nin değer kazanması ile doğrudan ilişkili olan makroekonomik gelişmelerden biri değildir?

A) GSMH’nin artması

B) Kişi başına gelirin artması

C) Yabancı sermaye girişlerinin artması

D) Enflasyonun gerilemesi

E) Bütçe açıklarının azalması

 

8. İthalatın ekonomik faaliyetlere göre dağılımı dikkate alındığında, 2006 yılında en yüksek pay aşağıdaki sektörlerden hangisine aittir?

A) Kimyasal madde ürünleri imalatı

B) Ana metal sanayii

C) Makine ve teçhizat imalatı

D) Tütün ürünleri

E) Kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri

 

9. 2006 yılı sonu itibariyle yatırım teşviklerinin imalat sanayii alt sektörleri içerisindeki en yüksek payı hangi sektöre aittir?

A) Dokuma-giyim B) Taşıt araçları

C) Gıda-içki D) Çimento

E) Seramik

 

10.

I. Tarım

II. Sanayi

III. İnşaat

IV. Hizmetler

Türkiye’de 2002-2006 yılları arasında istihdamın

yukarıdaki sektörler itibariyle dağılımının büyüktenküçüğe sıralaması aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) I-III-IV-II B) II-I-III-IV C) II-III-I-IV

D) IV-I-II-III E) IV-II-I-III

 

11. Türkiye’de “Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı

hangi yıl yaşanan krizden sonra uygulanmaya

başlamıştır?

A) 1980 B) 1989 C) 1994

D) 1997 E) 2001

 

12. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’deki özel sermayeli

mevduat bankalarından biri değildir?

A) Akbank B) Şekerbank

C) Türk Eximbank D) Türkiye Garanti Bankası

E) Yapı ve Kredi Bankası

 

13. Aşağıdakilerden hangisi T.C. Hazine Müsteşarlığının iç borçlanmada en sık kullandığı yöntemdir?

A) TÜFE’ye endeksli yöntem

B) Sabit kuponlu döviz cinsi yöntemi

C) Değişken faizli yöntem

D) Sabit kuponlu YTL cinsi yöntemi

E) İskontolu faiz yöntemi

 

14. Aşağıdakilerden hangisi Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) teşvik sisteminden yararlanan yatırımlar arasında yer almaz?

A) Enerji B) Tarım

C) Turizm (konaklama tesisleri) D) Sağlık

E) Yazılım geliştirme

 

15. İstanbul’dan sonra en çok sayıda uluslar arası sermayeli şirketin bulunduğu şehir aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ankara B) Antalya C) Bursa

D) Muğla E) İzmir

16. Bir devletin kendisine başka bir devlet tarafından yapılan, dostane olmayan ve uluslararası hukuk tarafından yasaklanmış eylemlerine aynı biçimde karşılık vermesine ne ad verilir?

A) Misilleme B) Caydırıcılık

C) Meşru müdafaa D) Zararla karşılık

E) Önleyici saldırı

 

17. Soğuk Savaş döneminde Sovyetler Birliği’nin öncülüğünde kurulan ve Doğu Bloku ülkelerinin üye olduğu savunma örgütü aşağıdakilerden hangisidir?

A) Çevresel Pakt B) Varşova Paktı

C) COMECON D) SEATO

E) EFTA

 

18. Soğuk Savaş sonrasında güvenlik anlayışının dönüşümü ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Güvenlik, devlet merkezli olmaktan birey

merkezli olmaya doğru evrilmiştir.

B) Büyük devletlerin güvenliğinin daha önemli

olduğu uluslararası alanda kabul görmüştür.

C) Uluslararası örgütlerin güvenliğinin devletler

kadar önemli olduğu kabul edilmiştir.

D) BM’nin uluslararası güvenliğin korunmasındaki

rolü ve etkisi azaltılmıştır.

E) Enerji güvenliğinin önemi azalmıştır.

 

19. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş sürecinde yaşanan yumuşama döneminin sembolü olarak kabul edilir?

A) AET’nin kurulması

B) Berlin Duvarının yıkılması

C) Helsinki Nihai Senedi’nin imzalanması

D) Küba krizinin çatışma olmaksızın sona ermesi

E) Yugoslavya’nın Doğu Blokundan ayrılması

 

20. Aşağıdakilerden hangisi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında İsrail’i tanıyan ilk ülkedir?

A) Pakistan B) Mısır C) Ürdün

D) Türkiye E) Arnavutluk

 

21. İsrail’in işgali altında olan Suriye’ye ait bölge ve işgalin başlangıç yılı, aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak eşleştirilmiştir?

A) Bekaa Vadisi – 1967 B) Golan Tepeleri – 1967

C) Bekaa Vadisi – 1973 D) Golan Tepeleri –1973

E) Gazze Şeridi – 1973

 

22. Kıbrıs’ın tarihi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden

hangisi yanlıştır?

A) Kıbrıs adası, 1571’de Osmanlı egemenliğine

geçmiştir.

B) Lozan Antlaşması ile İngiltere’nin adadaki

egemenliği tanınmıştır.

C) Kıbrıs Cumhuriyeti 1963’te kurulmuştur.

D) Garanti Antlaşması (1960) ile Yunanistan, Türkiye

ve İngiltere garantör devlet statüsüne kavuşmuştur.

E) KKTC 1983’te kurulmuştur.

23. Aşağıdaki ülkelerden hangisi AB üyesi değildir?

A) Lüksemburg B) Finlandiya

C) Letonya D) İsviçre

E) İsveç

 

24. Aşağıdakilerden hangisi Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması’na taraf olmasına rağmen, nükleer silaha sahip olmaya devam eden devletlerden biridir?

A) İsrail B) İran C) Hindistan

D) Japonya E) ABD

 

25. Türkiye, Yunanistan’ın Ege’de karasularını kaçmilin üzerine çıkarmasının savaş nedeni olacağını ilan etmiştir?

A) 3 B) 6 C) 9 D) 10 E) 15

 

26. Türkiye aşağıdaki devletlerin hangisinden doğal gaz ithal etmemektedir?

A) Rusya B) İran C) Irak

D) Cezayir E) Nijerya

27. Çin Halk Cumhuriyeti’nin dış politikası ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) BM Güvenlik Konseyinde 1971 yılında tam üyelik

statüsü elde etmiştir.

B) Dünya Ticaret Örgütünün üyesidir.

C) Şanghay İşbirliği Örgütünün kurucu üyesidir.

D) Tayvan’ı kendi ülkesinin bir parçası saymaktadır.

E) Barış için Ortalık Programına üyedir.

 

28. Yugoslavya’nın parçalanması süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Kosova, eski Yugoslavya coğrafyasında

bağımsız olan son devlettir.

B) Bulgaristan, Makedonları ayrı bir ulus olarak

tanımamaktadır.

C) Yugoslavya’dan bağımsızlığını ilan eden

Slovenya, 2004’te AB üyesi olmuştur.

D) Yugoslavya’dan ayrılan Hırvatistan, 2002’de

NATO’ya üye olmuştur.

E) Bosna Hersek’te çatışmalar 1995’te Dayton

Anlaşması’yla sona ermiştir.

 

29. Aşağıdaki gelişmelerden hangisi “Yeni Büyük

Oyun” kavramını tanımlamak için kullanılır?

A) Orta Asya’da İngiltere ile Rusya arasında 19.

yüzyılda yaşanan güç mücadelesinin farklı

aktörlerle günümüzde tekrar ortaya çıkışı

B) Soğuk Savaş sonrasında ABD ile Rusya arasında

eski Doğu Avrupa ülkelerinin NATO üyeliğine

alınması konusunda çıkan anlaşmazlık

C) ABD’nin Irak üzerinden Orta Doğu petrollerini

kontrol etme girişimine Almanya’nın gösterdiği

tepki

D) Çin Halk Cumhuriyeti ile ABD arasında 2000’li

yıllarda yaşanan güç mücadelesi

E) Orta Doğu üzerinde ABD, Rusya, Almanya gibi

ülkelerin giriştikleri 19. yüzyıla benzer bir güç

mücadelesinin yeniden yaşanması

 

30. Aşağıdakilerden hangisi Birinci ve İkinci Körfez Savaşları arasındaki farklardan biri değildir?

A) BM Güvenlik Konseyi onayı Birinci Körfez

Savaşı’nda vardır, ikincisinde yoktur.

B) Saddam yönetimi Birinci Körfez Savaşı

sonrasında devam etmiş, ikincisinde yıkılmıştır.

C) Çekiç Güç operasyonunu Birinci Körfez Savaşı

başlatmış, ikincisi sona erdirmiştir.

D) Almanya ve Japonya Birinci Körfez Savaşı’na

finansal destek sağlamış, ikincisine destek

vermemiştir.

E) ABD Birinci Körfez Savaşı’nı tek başına,

ikincisini koalisyon ile yürütmüştür.

 

31. Kuril adalarının egemenliği konusu hangi iki devlet arasında sorun yaratmaktadır?

A) Japonya – Çin B) Arjantin – Fransa

C) Rusya – Çin D) Rusya – Japonya

E) İngiltere – Arjantin

 

32. Aşağıdaki ülkelerin hangisinde devlet başkanı, dış politikada daha fazla yetkiye sahiptir?

A) Fransa B) Almanya C) Türkiye

D) Hollanda E) Yunanistan

 

33. Aşağıdakilerden hangisi Kopenhag Kriterlerinden (1993) biri değildir?

A) Azınlık haklarına saygı

B) Hukukun üstünlüğüne saygı

C) Avrupa Konseyi üyesi olunması

D) Serbest piyasa ekonomisinin geçerli olması

E) AB müktesebatına uyum sağlanması

 

34. Aşağıdakilerden hangisi AB ile ilişkili bir güvenlik oluşumu değildir?

A) AGSK B) AGSP C) BAB

D) OGDP E) AGİT

 

35. Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvelerinde aşağıdaki devletlerden hangisi yer almaz?

A) Kırgızistan B) Tacikistan C) Kazakistan

D) Özbekistan E) Azerbaycan

 

36. Türkiye aşağıdaki uluslararası örgütlerden hangisine üye değildir?

A) İKÖ B) ECO C) KEİ

D) NAFTA E) AGİT

 

37. NATO, Soğuk Savaş sonrasında ilk askeri operasyonunu hangi ülkede gerçekleştirmiştir?

A) Somali B) Sırbistan

C) Kosova D) Afganistan

E) Bosna-Hersek

 

38. NATO, Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra aşağıdaki kavramlardan hangisini kullanarak görev alanını genişletmiştir?

A) Alan dışılık B) Ön alıcı vuruş

C) Yakın çevre D) Yaşam alanı

E) Barışçıl müdahale

 

39. Aşağıdakilerden hangisi Orta Doğu bölgesine ilişkin bir uluslararası örgüt değildir?

A) RCD B) ASEAN

C) CENTO D) Arap Birliği

E) Körfez İşbirliği Konseyi

 

40. Aşağıdakilerden hangisi 1992 yılında Rio De Jenerio’da yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nın bir ürünü olarak ortaya çıkan “Gündem 21”anlayışının özelliklerinden biridir?

A) “Sürdürülebilir kalkınma” kavramının reddi

B) “Küresel ortaklık” kavramının reddi

C) Yönetişim anlayışı

D) Merkezi yönetim - yerel yönetim ilişkilerinde merkeziyetçilik eğilimi

E) Varolan finansman kaynaklarının kullanımı

 

41. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1930 yılı başlarında yaşanan ekonomik bunalıma karşı

alınan önlemlerden biri değildir?

A) Kamu harcamaları ile kamu gelirlerinin denkliğinin sağlanması

B) İthalata sınırlamalar getirilmesi

C) Dış ticaretin fazla vermesinin sağlanması

D) Sanayileşmede ara ve yatırım malları üretimine

öncelik verilmesi

E) Sanayileşmede tüketim malları üretimine öncelik

verilmesi

 

42. Türkiye’de 1947 yılında hazırlanan Vaner planının temel özelliği aşağıdakilerden hangisidir?

A) Kentleşmeye önem verilmesi

B) KİT (Kamu İktisadi Teşebbüsleri) yatırımlarına

öncelik tanınması

C) Tarımın ekonominin öncü sektörü olarak

görülmesi

D) Kamu kesiminin kalkınmanın öncüsü olarak

görülmesi

E) Kalkınmanın finansmanının dış kaynaklara

dayandırılması

 

43. Aşağıdakilerden hangisi 1950’li yıllarda yabancı özel sermaye girişlerinin hızlanmasına neden olan düzenlemeler arasında yer almaz?

A) Petrol Yasası

B) Yerli sermayenin olmadığı sektörlere girmesine

izin verilmesi

C) Yabancı yatırımcıların kâr transferine izin verilmesi

D) Yabancı sermayenin döviz olarak getirilmesine

izin verilmesi

E) Yabancı sermayenin patent ve lisans hakkı şeklinde gelmesine izin verilmesi

44. Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkındaki Kanun hangi tarihte çıkarılmıştır?

A) 25 Şubat 1930 B) 15 Nisan 1934

C) 18 Mart 1946 D) 18 Nisan 1958

E) 24 Ocak 1980

 

 

 

45. III. Beş Yıllık Kalkınma Planı döneminde en çok sermaye girişi hangi yolla olmuştur?

A) Özel yabancı sermaye

B) Proje kredileri

C) NATO kredileri

D) Özel çekme hakları

E) Avrupa Para Birliği kredileri

 

46. Aşağıdakilerden hangisi 1950 yılında kurulan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’nın amaçlarından biri değildir?

A) Yerli ve yabancı ortaklıkları desteklemek

B) Özel kesimin gelişmesini desteklemek

C) Kamu kesiminin gelişmesini desteklemek

D) Özel kesime dış kaynaklı kredi sağlamak

E) Hisse senedi ve tahvillerin özel kesime geçmesine yardım etmek

 

47. Aşağıdakilerden hangisi 4 Ağustos 1958 tarihinde uygulamaya konulan istikrar önlemlerinden biri değildir?

A) TL’nin devalüasyonu

B) İthalata serbestlik tanınması

C) Para arzının kısıtlanması

D) Bütçe harcamalarının genişletilmesi

E) KİT ürünlerinin fiyatlarının artırılması

 

48. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ekonomisinde 1970’li yıllarda ağırlaşan ekonomik bunalımın en önemli göstergesi olarak kabul edilir?

A) Dış ödemeler açıkları

B) İşsizlik

C) Enflasyon

D) İç borç miktarı

E) Devalüasyonlar

 

49. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de 1980 öncesi dönemde ithal ikameci sanayileşme politikalarının uygulanmasına olanak sağlayan koşullardan biri değildir?

A) Mutlak korumacılığın uygulanması

B) İthalat kotalarının varlığı

C) İhracatın teşvik edilmesi

D) Düşük faizli kredi uygulaması

E) Ara malları üreten sektörlerin dış rekabete

açılması

 

50. Aşağıdakilerden hangisi 1980’lerin ortalarından itibaren kamunun finansman ihtiyaçlarının T.C. Merkez Bankası dışından sağlanması için yapılan uygulamalardan biri değildir?

A) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın açılması

B) Kamunun hazine bonosu satışına başlaması

C) Enflasyon hedeflemesine geçilmesi

D) Bankalararası para piyasasının kurulması

E) Kamunun tahvil satışına başlaması

 

 

 

 

 

51. Aşağıdakilerden hangisi 1980-1990 yılları arasında Türkiye’de ihracatta gözlenen hızlı artışın temel nedenlerinden biri değildir?

A) İç talebin daraltılması

B) Ücret ve maaşlarda artışın sınırlandırılması

C) Kapasite kullanım oranlarının artması

D) Yeni üretim kapasitelerinin yaratılması

E) İhracatta vergi iadesinin uygulanması

 

52. “Barış içinde bir arada yaşama” doktrini hangi ülke tarafından ve hangi amaçla ortaya atılmıştır?

A) Sovyetler Birliği tarafından, kapitalizm ve sosyalizmin bir arada yaşayabileceğini göstermek

için

B) Çin Halk Cumhuriyeti tarafından, komünist parti

öncülüğünde liberal bir ekonomik dönüşümü

meşrulaştırmak için

C) Federal Almanya tarafından, her iki Almanya’nın birbirini tanıyarak var olabileceğini belirtmek için

D) ABD tarafından, nükleer silahlara ilk başvuran

ülke olmayacağını göstermek için

E) Bağlantısız ülkeler tarafından, her iki bloka eşit

mesafede durulacağını bildirmek için

 

53. Aşağıdakilerden hangisi bağımsız bir devlet olarak tanınmamaktadır?

A) Vatikan B) Lüksemburg

C) Andora D) Malta

E) İskoçya

 

54. Türkiye aşağıdaki uluslar arası antlaşmalardan hangisine taraf değildir?

A) BM İnsan Hakları Sözleşmesi

B) BM İşkence Sözleşmesi

C) Ulusal Azınlıkları Koruma Çerçeve Sözleşmesi

D) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

E) İkiz Sözleşmeler

 

55. Aşağıdaki siyasi/idari birimlerden hangisinin bağımsızlık

ilanı, kendi kaderini tayin hakkı ilkesi

uyarınca uluslararası alanda tanınmıştır?

A) Kosova B) Slovenya

C) Çeçenistan D) Keşmir

E) Osetya

 

56. 1970’lerde Çin ve ABD arasında başlayan yakınlaşma sürecine ne ad verilmektedir?

A) Ping-pong diplomasisi

B) Sessiz diplomasi

C) Salam politikası

D) Açık kapı politikası

E) Gizli diplomasi

 

57. Meiji dönemi, aşağıdaki devletlerden hangisinin modernleşme sürecinin başlangıcı olarak kabul edilmektedir?

A) Japonya B) Çin C) Kore

D) Hindistan E) Rusya

 

 

58. Aşağıdakilerden hangisi Napolyon Savaşları sona erdiğinde Avrupa’da düzeni sağlamak amacıyla gerçekleştirilen uluslararası toplantıdır?

A) Berlin Kongresi B) Paris Kongresi

C) Viyana Kongresi D) Londra Konferansı

E) Brüksel Konferansı

 

59. Osmanlı İmparatorluğu’ndan ayrılarak kurulan son Balkan devleti aşağıdakilerden hangisidir?

A) Yunanistan B) Bulgaristan C) Hırvatistan

D) Sırbistan E) Arnavutluk

 

60. İkinci Dünya Savaşı öncesinde Almanya’nın Avusturya’yı ilhakına ne ad verilir?

A) Barbarossa Harekâtı B) Anschluss

C) Saar Plebisiti D) Lebensraum

E) Dresden Bombardımanı

 

61. ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Yunanistan ve Türkiye’ye askerî malzeme yardımına başlaması aşağıdakilerden hangisine dayanmaktadır?

A) Balkan Paktı

B) Marshall Yardımı

C) Eisenhower Doktrini

D) Truman Doktrini

E) Johnson Doktrini

 

62. Aşağıdakilerden hangisi nükleer savaş tehlikesi yaratan Soğuk Savaş krizlerinden biridir?

A) 1948 Berlin Krizi

B) 1950-1953 Kore Savaşı

C) 1962 Küba Krizi

D) 1967 Altı Gün Savaşı

E) 1979 İran Krizi

 

63. Filistin Sorunu için oluşturulan Dörtlü Grup’un (Quartet) üyeleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) ABD, Rusya, BM, AB

B) ABD, Rusya, Almanya, Fransa

C) AB, NATO, BM, AGİT

D) ABD, Rusya, Çin, AB

E) İsrail, Mısır, Filistin, Suriye

 

64. Aşağıdakilerden hangisi Kuzey Irak ile ilgili gelişmelerden

biri değildir?

A) Çekiç Güç

B) Hama Ayaklanması

C) Halepçe Katliamı

D) Huzur Operasyonu

E) Çelik Harekâtı

65. Aşağıdaki uluslararası kuruluşlardan hangisi Birleşmiş

Milletler’e bağlı değildir?

A) Uluslararası Para Fonu

B) Uluslararası Adalet Divanı

C) Dünya Sağlık Örgütü

D) Afrika Birliği Örgütü

E) Gıda ve Tarım Örgütü

66. Aşağıdakilerden hangisi NATO’nun kabul ettiği stratejilerden biri değildir?

A) Esnek karşılık B) Kitlesel karşılık

C) Sınırlı savaş D) Derinlikte savaş

E) Topyekün savaş

 

67. Aşağıdakilerden hangisi Akdeniz’e sınırı olan NATO üyesi ülkelerden biridir?

A) Malta B) İspanya C) Portekiz D) İsrail

E) Kıbrıs Rum Kesimi

 

68. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa güvenliği ile doğrudan bağlantılı değildir?

A) BAB B) AGSP C) NATO D) AGİT E) MEDA

 

69. Aşağıdakilerden hangisi bir AB kurumu değildir?

A) Avrupa Parlamentosu

B) Avrupa Toplulukları Adalet Divanı

C) Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

D) Avrupa Komisyonu

E) Avrupa Sayıştayı

 

70. İngiltere, İrlanda ve Danimarka AB’nin kaçıncı genişleme dalgasında örgüte katılmıştır?

A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

 

71. Aşağıdakilerden hangisi Avrupa Birliği üyesidir?

A) Norveç B) İsveç C) İsviçre D) İzlanda E) Hırvatistan

 

72-133. Aşağıdaki örgütlerin hangisinde Barış İçin Ortaklık programı geliştirilmiştir?

A) AB B) BM C) NATO

D) AGİT E) OECD

 

73-134. Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Paraguay tarafından Güney Amerika’da ortak bir pazar yaratma amacıyla 1991 yılında kurulan örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

A) CARICOM B) LAFTA C) ASEAN

D) MERCOSURE) CACM

 

74. Uluslararası barış uygulama gücü SFOR Bosna- Hersek’teki görevini 2004’te hangi kuvvete devretmiştir?

A) IFC B) KFOR C) ISAF

D) IFOR E) EUFOR

 

75.Aşağıdakilerden hangisi 1960’lı yıllarda planlı kalkınmaya geçilmesinin nedenlerinden biri değildir?

A) 1950’li yılların sonlarındaki dış ödeme güçlükleri ve enflasyon

B) Ekonomi yönetiminde teknokratlara yer verme isteği

C) Dünyadaki planlama uygulamalarının başarısı

D) Yerli ticaret sermayesinin daha çok kaynak istemesi

E) Dış borç verenlerin isteği

 

76. Aşağıdakilerden hangisi 1963 sonrası planlarda öngörülen ithal ikameci sanayileşmenin özellik-lerinden biri değildir?

A) İç pazarın dışarıdan gelecek rekabetten korunması

B) Sanayi yatırımlarının özendirilmesi

C) Gelir ve ücret politikaları ile iç talebin azaltılması

D) Aşırı değerli kur politikası uygulanması

E) Bazı ürünlerin gümrük vergisi ve kota ile korunması

 

77. T.C. Merkez Bankası kredileri 1970’li yıllarda özel kesim ve kamu kesimi arasında nasıl bir dağılım gösterir?

A) Önemli bölümü özel kesime olmak üzere, hem özel hem de kamu kesimine verilmiştir.

B) Önemli bölümü kamu kesimine olmak üzere, hem özel hem de kamu kesimine verilmiştir.

C) Yalnızca özel kesime verilmiştir.

D) Yalnızca kamu kesimine verilmiştir.

E) Kriz dönemleri dışında, T.C. Merkez Bankası özel kesime de kamu kesimine de kredi vermemiştir.

 

78. Aşağıdakilerden hangisi 24 Ocak 1980’de başla-yan dönemin uygulamalarından biri değildir?

A) Fiyatlama sürecinin piyasa koşullarına bırakıl-ması

B) Türk Lirasının yabancı paralar karşısında değer-lenmesi

C) Faiz oranlarının yükseltilmesi

D) İşgücü fiyatının düşük tutulması

E) İhracatın artırılması

 

79. Aşağıdakilerden hangisi 1980’lerde gerçekleşen önemli politika değişikliklerinden biri değildir?

A) 1980 yılının Temmuz ayında finansal serbest-leşme çerçevesinde faizin piyasada belirlenmesi

B) 1983 yılının Aralık ayında ithalat üzerindeki miktar sınırlamalarının kaldırılması

C) 1983 yılının Aralık ayında yerleşiklere döviz mevduatı açma olanağı verilmesi

D) Kasım 1987 – Aralık 1989 döneminde döviz kurunun nominal çapa olarak kullanılması

E) 1989 yılının Ağustos ayında sermaye hareketinin serbest bırakılması

 

80. Aşağıdakilerden hangisi 5 Nisan 1994 Kararları öncesinde görülen gelişmelerden biri değildir?

A) Hazine borçlanma faizinin bileşik olarak üç haneli sayılara çıkması

B) Hazinenin bazı borçlanma ihalelerini iptal etmek zorunda kalması

C) Cari işlemler açığı/GSYH oranının hızla artması ve % 5’e yaklaşması

D) 1994 yılının Ocak ayında yapılan kur ayarlama-sına karşılık döviz kurunun önemli ölçüde yük-selmesi

E) Yüksek faizin de etkisiyle M2Y içinde döviz mevduatının % 20’ye kadar inmesi

81. Aşağıdaki devlet adamlarından hangisi Bağlantısızlık Hareketi’nin liderleri arasında yer almamıştır?

A) Tito B) Nehru C) Nasır  D) Nkrumah E) Peron

 

82. Aşağıdakilerden hangisi SSCB’de devlet başkanlığı yapmış liderlerden birideğildir?

A) Brejnev B) Andropov  C) Şevardnadze

D) Gorbaçov  E) Kruşçev

 

83. Kıbrıs Sorunu ile ilgili aşağıdaki gelişmelerden hangisi 1980 yılı sonrasında ortaya çıkmıştır?

A) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması

B) Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı

C) ABD Başkanı Johnson’un mektubu

D) Türkiye’nin Kıbrıs Harekâtı

E) Kıbrıs Geçici Türk Yönetimi’nin ilanı

 

84. Türkiye’nin Ege’deki karasularının genişliği kaç deniz milidir?

A) 3 B) 6 C) 9 D) 12 E) 14

 

85. Aşağıdakilerden hangisi soğuk savaş sonrası güvenlik tehditleri içindedeğerlendirilmemektedir?

A) Terörizm  B) Çevre sorunları

C) Nükleer silahların yayılması

D) Bölgesel ekonomik entegrasyonlar

E) Etnik çatışmalar

 

86. Aşağıdakilerden hangisi soğuk savaş sonrasında ABD’nin askerî müdahalede bulunduğu ülkeler-den biri değildir?

A) Yugoslavya B) Afganistan C) Yemen

D) Somali E) Sudan

 

87. Aşağıdakilerden hangisi ABD’nin 1990’lardan itibaren Irak’ın kuzeyinde geçerli olan uçuş yasağını denetlemek için Türkiye’deki üsleri kullanarak sürdürdüğü operasyonlardan biri değildir?

A) Huzur Operasyonu I

B) Huzur Operasyonu II

C) Çekiç Güç Operasyonu

D) Kuzeyden Keşif Harekâtı

E) Çöl Tilkisi Operasyonu

 

88. 1990 sonrası uluslararası ortamda hakim olan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

A) Tek kutuplu uluslararası sistem

B) İki kutuplu uluslararası sistem

C) İttifaklar sistemi

D) Güç dengesi sistemi

E) Kutupsuz uluslararası sistem

 

89. Eski Yugoslavya’yı oluşturan altı cumhuriyet içinde bağımsızlığını en sonkazanan cumhuriyet aşağıdakilerden hangisidir?

A) Hırvatistan B) Slovenya

C) Karadağ D) Bosna-Hersek

E) Makedonya

 

90. Aşağıdaki örgütlerden hangisi devletler arasındaki kuvvet kullanımını düzenler?

A) Birleşmiş Milletler

B) Avrupa Konseyi

C) Avrupa Birliği

D) Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu

E) Uluslararası Adalet Divanı

 

91. Aşağıdakilerden hangisi BM Güvenlik Konseyinin sürekli üyelerinden biridir?

A) Japonya B) Çin C) Almanya

D) İtalya E) Kanada

 

92. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı’nın hemen ardından kurulan örgütlerden biri değildir?

A) NATO B) IMF C) BM  D) DTÖ E) IBRD

 

93. Türkiye, aşağıdaki uluslararası örgütlerden hangi-sine tam üye değildir?

A) Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı

B) Avrupa Konseyi

C) Ekonomik İş Birliği Örgütü

D) Avrupa Serbest Ticaret Birliği

E) Karadeniz Ekonomik İş Birliği Örgütü

 

94. Aşağıdakilerden hangisi 20. yüzyılda uluslararası suçların kovuşturulması için kurulan mahkeme-lerden biri değildir?

A) Nüremberg Mahkemeleri

B) Tokyo Mahkemesi

C) Yugoslavya Mahkemesi

D) Ruanda Mahkemesi

E) Somali Mahkemesi

 

95. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, aşağıdakiler-den hangisinin organıdır?

A) Avrupa Birliği

B) Batı Avrupa Birliği

C) Avrupa Konseyi

D) Avrupa Parlamentosu

E) Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı

 

96. AB bütçesi üzerinde, Avrupa Parlamentosu’yla birlikte yetkiye sahip ikinci kurum aşağıdakiler-den hangisidir?

A) Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası

B) AB Bakanlar Konseyi

C) Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu

D) Avrupa Komisyonu

E) Avrupa Adalet Divanı

 

97. Aşağıdakilerden hangisi NATO’nun askeri kanadından ayrılan ülkelerden biridir?

A) İspanya B) Norveç C) Fransa

D) Macaristan E) Türkiye

 

98. Aşağıdaki askerî müdahalelerden hangisi NATO kararıyla gerçekleştirilmiştir?

A) 1986’da Libya’nın bombalanması

B) 1991 Irak Savaşı

C) 1998’de Sudan’ın bombalanması

D) 1998’de Irak’ın bombalanması

E) 1999’da Yugoslavya’nın bombalanması

99. AB-Türkiye ilişkileri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Türkiye, AB’ye ilk başvurusunu 1959’da yapmış ve 1987’de de tam üyelik başvurusunda bulun-muştur.

B) AB, 1993’te genişleme sürecine Türkiye’yi de dahil etmiştir.

C) 1997 Lüksemburg Zirvesi, Kıbrıs Sorunu’nu Tür-kiye’nin AB’ye üyeliği önünde bir engel olmaktan çıkarmıştır.

D) 1997’de AB ile Türkiye arasında Gümrük Birliği Antlaşması imzalanmıştır.

E) 1999 Helsinki Zirvesi’nde Türkiye’ye tam üyelik müzakerelerine başlama tarihi verilmiştir.

 

100. AB ile NAFTA arasındaki farklılıklara ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisiyanlıştır?

A) AB ulus üstü, NAFTA uluslararası bir örgüttür.

B) AB halkın doğrudan seçimiyle oluşan bir parla-mentoya sahiptir, NAFTA’da parlamento yoktur.

C) AB ortak savunma ve güvenlik yapısına sahiptir, NAFTA’da ortak savunma yoktur.

D) AB ekonomik entegrasyonu öngörür, NAFTA’da ekonomik entegrasyon yoktur.

E) AB’de ortak para birimi vardır, NAFTA’da ortak para birimi yoktur.

 

111. Aşağıdakilerden hangisi dekolonizasyon (sömürgeciliğin tasfiyesi) sürecinin uluslararası ilişkilerde yarattığı sonuçlardan biri değildir?

A) BM çerçevesinde Yeni Uluslararası Ekonomik

Düzen girişiminin ortaya çıkması

B) Bağlantısızlık hareketinin ortaya çıkması

C) Uluslararası örgütlerin sayısının artması

D) Üçüncü Dünyacılığın bir alternatif ideoloji olarak

ortaya çıkması

E) Dünyada enerji maliyetlerinin ucuzlaması

 

112. Aşağıdakilerden hangisi bir devlet olmakla birlikte BM’de gözlemci üye statüsündedir?

A) Andora B) İsviçre C) San Marino

D) Vatikan E) Monako

 

113. Aşağıdakilerden hangisi Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin getirdiği düzenlemelerden biri değildir?

A) Boğazlar Komisyonunun kaldırılması

B) Boğazların silahsızlandırılmış statüsünün sona

erdirilmesi

C) Boğazların askerden arındırılmış statüsünün

sona erdirilmesi

D) Boğazların uluslararası boğaz statüsünün sona

erdirilmesi

E) Boğazlardaki seyrüsefer serbestliğinin süresiz

kılınması

 

114. Aşağıdakilerden hangisi bir başka devlet ülkesini işgal ettiği gerekçesiyle Milletler Cemiyeti üyeliğinden çıkarılan tek devlettir?

A) ABD B) Sovyetler Birliği C) Almanya

D) Japonya E) İtalya

 

115. Aşağıdakilerden hangisi İngiltere ve Fransa’nın Nazi Almanyası’na karşı izlediği “yatıştırma” politikası olarak tanımlanamaz?

A) İngiltere ve Fransa’nın, Çekoslovakya’nın

Almanya tarafından ele geçirilmesine tepkisiz

kalmaları

B) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın Ren

bölgesini silahlandırmasına tepkisiz kalmaları

C) İngiltere ve Fransa’nın, Avusturya’nın Almanya

tarafından ilhak edilmesine tepkisiz kalmaları

D) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın Polonya’yı

işgaline tepkisiz kalmaları

E) İngiltere ve Fransa’nın, Almanya’nın hava

kuvvetleri oluşturmasına tepkisiz kalmaları

 

116. Aşağıdakilerden hangisi Arap milliyetçiliğinin yarattığı bölgesel sonuçlardan biridir?

A) 1958’de Mısır ile Suriye’nin birleşmesi

B) 1969’da İslam Konferansı Örgütünün kurulması

C) 1970’te Ürdün’de iç savaşın çıkması

D) 1977’de Enver Sedat’ın Kudüs’ü ziyareti

E) 1991 Körfez Savaşından sonra Filistinlilere

yönelik desteğin artması

 

117. 1978 - Camp David Anlaşmaları ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Filistinlilere özerklik verilmesi kabul edilmiştir.

B) Mısır ve İsrail arasında imzalanmıştır.

C) Sina yarımadası Mısır’a geri verilmiştir.

D) İsrail ile Suriye arasında barış müzakerelerine

başlanması kabul edilmiştir.

E) İsrail ile bir Arap devleti arasında imzalanan ilk

barış anlaşmasıdır.

 

118. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş’ın ortaya çıkmasına neden olan gelişmelerden biri olarak kabul edilir?

A) 1946 - İran Meclisi’nin Sovyetler Birliği ile petrol anlaşmasını iptal etmesi

B) 1948 - Berlin Krizi

C) 1948 - Yugoslavya’nın Kominform’dan atılması

D) 1948 - İsrail’in kurulması

E) 1956 - Sovyetler Birliği Komünist Partisi 20.

Kongresi kararları

 

119. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş döneminde Asya’da yaşanan siyasi gelişmelerden biri değildir?

A) Hindistan ve Pakistan arasında Keşmir sorununun ortaya çıkması

B) Çin ve Hindistan arasında sınır çatışmasının

yaşanması

C) Vietnam’ın Kamboçya’yı işgali

D) SSCB ve Çin arasında sınır çatışmasının

yaşanması

E) Japonya ile SSCB’nin Kuril Adaları nedeniyle

çatışmaları

 

 

 

 

 

120. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş döneminde ABD ile Sovyetler Birliği arasında yaşanan krizlerden biri değildir?

A) 1948 - Prag Darbesi B) 1956 - Süveyş Krizi

C) 1960 - U-2 Krizi D) 1962 - Küba Krizi

E) 1979 - Afganistan Krizi

 

121. Türkiye ve Orta Asya ülkeleri arasındaki ilişkiler ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Orta Asya ülkelerinin bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından Türkiye bu ülkelere bir model olarak sunulmuştur.

B) Türkiye, 1990’ların başında etnik ve dinsel

bağlardan hareket ederek bu ülkelerle yakınlaşma

politikası izlemiştir.

C) Türkiye’nin Dağlık Karabağ sorununda günümüze dek tarafsız bir tutum benimsemesi Orta

Asya ülkelerinin tepkisini çekmiştir.

D) Türkiye’nin bölgeye açılma politikasındaki plansızlık ve yetersizlik, ikili ilişkilerin yoğunluğunun 1990’ların ikinci yarısından itibaren azalmasına neden olmuştur.

E) Türkiye, Askerî Eğitim ve İşbirliği Antlaşmaları

aracılığıyla Orta Asya ülkelerinde askerî personel

yetiştirilmesine katkıda bulunmuştur.

 

122. Türkiye - ABD ilişkileriyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) ABD, Türkiye’nin AB ile Gümrük Birliği’ne girmesini desteklemiştir.

B) Türkiye, ABD’nin NATO aracılığıyla Yugoslavya’yı bombalamasına itiraz etmiştir.

C) ABD, Türkiye’ye yaptığı her 7 birimlik askerî

yardım için Yunanistan’a 10 birimlik askerî

yardım yapmıştır.

D) Türkiye, ABD’den gelen Johnson Mektubu’ndan sonra ülkedeki ABD üslerinin faaliyetlerini askıya almıştır.

E) Türkiye - ABD ilişkilerinin çerçevesini oluşturan

Savunma ve Ekonomik İşbirliği Antlaşması

1990’da yenilenmeyerek yürürlükten kalkmıştır.

 

123. Aşağıdakilerden hangisi 1990’larda yaşanan Makedonya sorunuyla ilgili gelişmelerden biri değildir?

A) Yunanistan, Makedonya adının kendi tarihine ait

olduğunu savunmuştur.

B) Yunanistan, Makedonya’nın uluslararası örgütlere üyeliğini engellemeye çalışmıştır.

C) Makedonya, Yunanistan’daki Makedon azınlığın

baskı altında olduğunu ileri sürmüştür.

D) Makedonya, Arnavutluk’taki Makedon azınlığın

haklarının çiğnendiğini ileri sürmüştür.

E) Bulgaristan, Makedonya’nın Bulgaristan tarihinin simgelerini kendisine mal etmeye çalıştığını ileri sürmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

124. Soğuk Savaş dönemiyle ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Soğuk Savaş koşullarında kutup liderleri birbirleriyle görüşmekten kaçındıkları gibi, aynı bloktaki ülkelerin karşı bloktaki ülkelerle ilişkiye girmelerine de izin vermemişlerdir.

B) Nükleer caydırıcılık Soğuk Savaş’ın özelliklerinden biridir.

C) Soğuk Savaş blokların doğrudan savaşa başvur-madıkları, ancak dolaylı çatışmaların yaşandığı bir dönemdir.

D) Soğuk Savaş döneminde yoğun bir silahlanma yarışı ile silahların sınırlandırılması süreci birlikte yaşanmıştır.

E) Soğuk Savaş iki bloğun, ideolojik olarak lider ülkeler etrafında ayrışarak gerginlik ve üstünlük mücadelesini sürdürmesidir.

 

125. Aşağıdakilerden hangisi Soğuk Savaş sonrasında insan hakları alanında yaşanan gelişmelerden biridir?

A) BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin kurulması

B) BM Genel Sekreterine insan hakları ihlalleri konusunda yaptırım yetkisi verilmesi

C) Baskı altındaki azınlıklara ayrılma hakkının ta-nınması

D) Her kıtada azınlık ve insan haklarına ilişkin bir bölgesel komite kurulması

E) AGİT çerçevesinde acil insani müdahale gücü kurulması

 

126. Günümüzde kullanıldığı anlamda diplomasi uygu-lamasının ilk olarak aşağıdaki bölge veya ülkele-rin hangisinde başladığı kabul edilir?

A) Mezopotamya

B) Hint Alt Kıtası

C) İngiltere

D) İtalyan Kent Devletleri

E) Eski Yunan Kent Devletleri

 

127. Aşağıdaki uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden hangisi sonuçları itibariyle bağlayıcıdır?

A) Arabuluculuk

B) Uzlaştırma komisyonu raporu

C) Hakem kararı

D) Dostça girişim

E) Mekik diplomasisi

 

128. Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası uyuşmazlıkların çözümünde kuvvet kullanmanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirten belgelerden biri değildir?

A) Ren Misakı (1925)

B) Briand-Kellogg Paktı (1928)

C) Birleşmiş Milletler Antlaşması (1945)

D) Uluslararası Adalet Divanı Statüsü (1945)

E) Helsinki Nihai Senedi (1975)

 

 

 

 

129. Aşağıdakilerden hangisi, geçiş rejimi uluslararası bir antlaşmayla düzenlenmiş boğazlardan biri değildir?

A) Cebelitarık Boğazı B) Malakka Boğazı

C) Magellan Boğazı D) Danimarka Boğazları

E) Korfu Boğazı

 

130. Aşağıdakilerden hangisi “en çok gözetilen ulus kaydı”nın genel kabul gören istisnalarından biri değildir?

A) Sınır ticaretine ilişkin kolaylıklar tanıyan antlaş-malar

B) Gümrük birliği antlaşmaları

C) Serbest mübadele bölgesi oluşturan antlaşmalar

D) Gümrük kolaylığı öngören antlaşmalar

E) Denize kıyısı olmayan ülkelere açık denize çık-ma kolaylığı sağlayan antlaşmalar

 

131. Aşağıdakilerden hangisi Uluslararası Ceza Mah-kemesinin yargı yetkisine giren uluslararası suçlardan biri değildir?

A) İnsanlığa karşı suçlar

B) Saldırı suçu

C) Soykırım suçu

D) Savaş suçları

E) Terör suçları

 

132 Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi aşağıdaki uluslararası örgütlerden hangisinin bünyesinde yer alır?

A) Avrupa Birliği

B) Avrupa Konseyi

C) Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı

D) Batı Avrupa Birliği

E) Birleşmiş Milletler

 

133 Aşağıdakilerden hangisi AB’nin “Çok Vitesli Avrupa” uygulamalarına bir örnektir?

A) Kopenhag kriterleri

B) Avrupa Parlamentosu seçimleri

C) Para birimi olarak Avro’nun (€) kabul edilmesi

D) Ortak dış güvenlik ve savunma politikaları

E) Avrupa Anayasası’nın kabulü

 

134 Aşağıdakilerden hangisi karasularının genişliğini belirlemede dikkate alınmış ilkölçütlerden biri-dir?

A) Ulaşıma elverişlilik

B) Seyrüsefer teknolojisi

C) Doğal kaynakları işletme teknolojisi

D) Top menzili

E) Diğer deniz yetki alanlarının iç sınırı

 

135 Aşağıdakilerden hangisi, uluslararası akarsular-dan ulaşım dışı amaçlarla yararlanılmasını düzen-leyen ilkelerden “hakça kullanım”ı belirlemede dik-kate alınan ölçütlerden biri değildir?

A) Coğrafi koşullar

B) İlgili su kaynağına bağımlı nüfus

C) Mevcut kullanımlar

D) Toplumsal ve ekonomik ihtiyaçlar

E) Kıyıdaş ülke sayısı

136. Denize kıyısı olmayan ve coğrafi bakımdan elverişsiz olarak tanımlanan devletler, aşağıdaki deniz yetki alanlarının hangisinden belli şartlar çerçeve-sinde yararlanma hakkına sahiptir?

A) Münhasır ekonomik bölge

B) Kıta sahanlığı  C) Bitişik bölge

D) Karasuları  E) Takımada suları

 

137. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı’nın çıkış nedenlerinden biri olarak kabul edilir?

A) Almanya’nın İtalya ile birlikte Avrupa’da ekono-mik birlik oluşturmasının İngiltere ve Fransa’yı rahatsız etmesi

B) Almanya’nın Versay Antlaşması ile baskı altına alınmış olması

C) Sovyetler Birliği’nin Stalin’in yönetimi altında ya-yılmacı bir politika izlemesi ve Almanya’nın bunu durdurmak istemesi

D) Japonya’nın Çin ile anlaşarak Uzak Doğu’da ha-kimiyet kurmak istemesine ABD, İngiltere ve Fransa’nın tepki göstermesi

E) İtalya’nın Akdeniz’i kontrol etme politikasının uluslararası ticareti etkilemesi sonucu ABD ve İngiltere’nin tepki göstermesi

 

138. Aşağıdaki gelişmelerin hangisinde Eisenhower Doktrini doğrudan uygulanmıştır?

A) 1952 Mısır Genç Subaylar Darbesi

B) 1953 İran Bunalımı

C) 1956 Arap-İsrail Savaşı

D) 1958 Lübnan Bunalımı

E) 1967 Arap-İsrail Savaşı

 

139. Türkiye’nin Orta Doğu krizlerindeki tutumu ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?

A) Türkiye, 1956 Süveyş Bunalımı’nda Mısır ile bir-likte hareket etmiştir.

B) Türkiye, 1967 Altı Gün Savaşı’nda ABD’nin İncir-lik üzerinden İsrail’e yardım etmesini sağlamıştır.

C) Türkiye, 1982 Lübnan Bunalımı’nda ülkeyi terk eden FKÖ üyelerini kabul etmiştir.

D) Türkiye, 1980-1988 İran-Irak Savaşı’nda aktif ta-rafsızlık politikası izlemiştir.

E) Türkiye, 1991 Körfez Savaşı’nda İncirlik’in ABD tarafından kullanılmasına izin vermemiştir.

 

140. Aşağıdakilerden hangisi Filistin Sorunu ile ilgili değildir?

A) Şatt-ül Arap Anlaşmazlığı

B) Balfour Deklarasyonu 

C) Sabra ve Şatilla Katliamı

D) İntifada

E) Ortadoğu Yol Haritası

141. Nisan 2007’de Rusya aşağıdakilerden hangisiyle ilgili yükümlülüklerini askıya alacağını açıklamıştır?

A) Ulusal Azınlıklar Çerçeve Sözleşmesi

B) Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması

C) BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi

D) Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi

E) Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Antlaşması

142. Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Terörle mücadele örgütün öncelikli amaçlarından biridir.

B) Örgütün temelleri Çin, Rusya, Kazakistan, Taci-kistan ve Kırgızistan’ın 1996’da Şanghay Beşlisi adı altında başlayan işbirliğine yönelik toplantı-larına dayanmaktadır.

C) Şanghay Beşlisi 2001’de Özbekistan’ın da katılı-mıyla Şanghay İşbirliği Örgütü’ne dönüşmüştür.

D) Üye devletler arasında çok taraflı ticaretin ve ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

E) ABD’nin etkinliğine karşı bir güç oluşturabilmek için 2005’te Afganistan Şanghay İşbirliği Örgütü’ ne dahil edilmiştir.

 

143. Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyeliği ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A) Annan Planı, Kıbrıs’ta iki ayrı devletin AB üyeliğini öngörmektedir.

B) Türkiye, Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyeliğini, 1960’ta yürürlüğe giren Garanti Antlaşması’nın ihlali olarak değerlendirmektedir.

C) AB hukuku (müktesebat) Kuzey Kıbrıs’ta askıdadır.

D) Kıbrıs Rum Kesimi 1990’da AB’ye tam üyelik için başvurmuştur.

E) Kıbrıs Rum Kesimi Ada’nın tümünü temsilen 1 Mayıs 2004’te AB üyesi olmuştur.

 

144. Aşağıdakilerden hangisi George W. Bush döneminde Yeni Muhafazakâr grubun ABD dış politikası üzerindeki etkilerinden biri değildir?

A) ABD dış politikasının Clinton dönemine göre tek taraflılığa kayması

B) ABD dış politikasının uluslararası örgütleri dış-lamaya başlaması

C) ABD dış politikasının güç dengesini temel alan bir yönelime girmesi

D) ABD’nin küresel hegemonyasını kurarken askerî araçlara daha fazla ağırlık vermesi

E) ABD dış politikasının uluslararası hukukta meş-ruiyet arayışını geri plana itmesi

 

145. Aşağıdakilerden hangisi Doğu bloku yıkıldıktan sonra Batılı devletlerin önerisi doğrultusunda eski sosyalist ülkelerde uygulanan bir politikadır?

A) Şok terapi politikası

B) Ulusal kalkınma politikası

C) İzolasyon politikası

D) Tarafsızlık politikası

E) Yakın çevre politikası

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

146. BM ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

A) Uluslararası Adalet Divanı BM’nin organlarından biridir.

B) Genel Kurulda bütün üye ülkelerin birer oy hakkıvardır.

C) Soğuk Savaş’ın sona ermesinden sonra, BM Barış Gücü operasyonlarına son verilmiştir.

D) Güvenlik Konseyi geçici üyelerinin seçilmesinde coğrafi dağılım göz önüne alınır.

E) BM ilkelerini sürekli ihlal eden bir devletin üyeliğine son verilebilir.

 

147. Aşağıdakilerden hangisi ABD’nin Soğuk Savaş döneminde Doğu blokuna yönelik olarak izlediği çevreleme politikasının ortaya çıkışıyla doğrudan ilişkilidir?

A) Neville Chamberlain B) Dexter White

C) J.F. Kennedy D) F.D. Roosevelt

E) George Kennan

 

148. Aşağıdakilerden hangisi Kıbrıs Sorunu’nun çözüm sürecinde Türkiye’nin ileri sürdüğü vazgeçilmez koşullardan biridir?

A) KKTC sınırlarının hiçbir şekilde değişmemesi

B) Türkiye’nin garantör statüsünün devamı

C) Olası bir çözüm durumunda cumhurbaşkanının

Kıbrıslı Türk olması

D) Adadaki Türk askerlerinin sayısının azaltılmaması

E) Kıbrıslı Rumların hiçbir şekilde adanın kuzeyinde mülkiyet edinememesi

 

149. Türkiye’nin Ege Denizi’ndeki sorunlardan biriyle ilgili olarak savunduğu “Gri Alan” tezinin açıklaması aşağıdakilerden hangisidir?

A) Ege Denizi’nde bulunan ve Türkiye’ye ya da Yunanistan’a ait olmayan adacık ve kayalıkların

statüsünün belirlenmesi gerekir.

B) Yunanistan’ın FIR hattını karasularının genişliği

olan 6 milden fazla genişletmesi uluslararası hukuka aykırıdır.

C) Karasularının 12 mile çıkarılması Türkiye için bir yapılageliş (teamül) niteliği taşımamaktadır.

D) Türkiye, kıta sahanlığının eşit uzaklık ilkesine uygun olarak sınırlandırılmasından yanadır.

E) Ege Denizi kendine has özellikleri olan bir yarı

kapalı denizdir.

 

150. Aşağıdakilerden hangisi George W. Bush yönetiminin dış politika söylemlerinden biri değildir?

A) Eski ve yeni Avrupa ayrımı

B) Terörizme karşı savaş

C) Şer ekseni

D) Şeytan imparatorluğu

E) Demokrasiyi yayma

 

 

 

 

 

 

151. NATO ile AB arasında 2003’de gerçekleştirilen ve “Berlin-artı (Berlin-plus)” adı verilen düzenlemenin amacı aşağıdakilerden hangisidir?

A) NATO’nun Akdeniz ülkeleriyle diyalogda AB ile birlikte hareket etmesi

B) AB’nin AGSP çerçevesinde NATO’nun planlama ve kabiliyetlerinden yararlanabilmesi

C) Macaristan, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin

NATO üyeliğine hazırlanması sürecinde AB ve

NATO’nun birlikte çalışması

D) AB’nin 2003 yılı sonuna kadar acil müdahale gücü olarak 60 000 kişilik bir orduyu hazır hale getirmesi

E) AB’ye yeni üye olan devletlerin otomatik olarak

NATO üyesi olmaları

 

152. ABD tarafından ortaya atılan “Geniş Orta Doğu veKuzey Afrika Girişimi” ile Türkiye’nin bağlantısı aşağıdakilerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) Türkiye bu girişim doğrultusunda İsrail’le ilişkilerini geliştirmektedir.

B) Türkiye bu girişimin tamamen dışındadır.

C) Türkiye bu girişimin yalnızca askeri yönüyle ilgilidir.

D) Türkiye bu girişimde Rusya ile işbirliği yapmaktadır.

E) Türkiye bu girişimin demokratik ortaklarından biridir.

 

153. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde gerçekleştirdiği anayasal ve yasal reformlardan biri değildir?

A) İdam cezasının kaldırılması

B) OHAL’in kaldırılması

C) Farklı dil ve lehçelerde yayın ve öğrenime ilişkin yönetmeliklerin hazırlanması

D) Ulusal Azınlıklar Çerçeve Sözleşmesi’nin onaylanması

E) İnsan Hakları Danışma Kurulunun faaliyete geçirilmesi

 

154. Aşağıdakilerden hangisi günümüz uluslar arası hukuk sisteminin temel belgesi sayılmaktadır?

A) Uluslararası Adalet Divanı Statüsü

B) BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi

C) BM Antlaşması

D) Paris Şartı

E) Milletler Cemiyeti Misakı

 

155. Devletler arası uyuşmazlıkların yargısal çözümünde hakemlik ile uluslararası mahkeme arasındaki en temel fark hangi konudadır?

A) Bağlayıcı karar verme yetkisi

B) Nihai karar verme yetkisi

C) Taraf olabilecek devlet sayısı

D) Tarafların rızasının aranması

E) Uygulanacak kuralların belirlenmesi

 

 

 

156. Uluslararası çevre hukukunun temel ilkeleri ilk olarak aşağıdakilerin hangisinde yer almıştır?

A) Stockholm Bildirgesi

B) Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi

C) İklim Değişikliği Sözleşmesi

D) BM Deniz Hukuku Sözleşmesi

E) Rio Protokolü

 

157. Aşağıdakilerden hangisi “Açık Deniz”de korsanlara müdahale etmeye yetkilidir?

A) BM Güvenlik Konseyi

B) Tüm devletler

C) Deniz Yatağı Uluslararası Otoritesi

D) Uluslararası Balıkçılık Örgütü

E) Greenpeace Örgütü

 

158. Aşağıdakilerden hangisi devletlerin kazanımına açıktır?

A) Ay ve diğer gezegenler

B) Açık Deniz

C) Kutup bölgeleri

D) Uluslararası Deniz Yatağı

E) Issız adalar

 

159. Aşağıdakilerden hangisi hükümetler-dışı bir uluslar arası örgüttür?

A) Körfez İşbirliği Örgütü

B) Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü

C) Uluslararası Çalışma Örgütü

D) Uluslararası Af Örgütü

E) İngiliz Milletler Topluluğu

 

160. Aşağıdaki ülkelerden hangisi Milletler Cemiyetine hiçbir zaman üye olmamıştır?

A) ABD B) İtalya C) İngiltere

D) Fransa E) SSCB

 

161. Aşağıdakilerden hangisi BM Güvenlik Konseyinin onayıyla gerçekleştirilmiştir?

A) Falkland Savaşı

B) Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgali

C) 1991 Körfez Harekâtı

D) NATO’nun Kosova’ya müdahalesi

E) ABD’nin Irak’ı işgali

 

162. Avrupa Ekonomik Topluluğu aşağıdaki belgelerden hangisinin yürürlüğe girmesiyle Avrupa Birliği adını almıştır?

A) Avrupa Anayasası

B) Avrupa Tek Senedi

C) Roma Antlaşması

D) Paris Antlaşması

E) Maastricht Antlaşması

 

163. Aşağıdakilerden hangisi BM Antlaşması’nın ortak meşru müdafaayı öngören 51. maddesi uyarınca kurulan uluslararası örgütlerden biri değildir?

A) NATO B) AGİT

C) SEATO D) Varşova Paktı

E) Bağdat Paktı

 

164. Aşağıdaki olaylardan hangisi Çin’in yarı sömürge haline gelmesine neden olmuştur?

A) Mançurya’nın işgali

B) Kültür Devrimi

C) Büyük Atılım

D) Meiji Restorasyonu

E) Afyon Savaşı

 

165. Aşağıdakilerden hangisi Birinci Dünya Savaşı’nın nedenleri arasında sayılamaz?

A) Almanya ile İngiltere arasındaki deniz rekabeti

B) ABD’nin Almanya’ya karşı, İngiltere ve Fransa’ya güvence vermesi

C) Almanya’nın Osmanlı İmparatorluğu üzerindeki

etkisinin artması

D) Sömürge alanlarının tükenmesi

E) Almanya’nın Avusturya’yı Balkanlarda serbest

bırakması

 

166.

I. Truman Doktrini’nin ilanı

II. Yalta Konferansı

III. Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulması

IV. NATO’nun kurulması

olaylarının kronolojik sıralanışı aşağıdakilerin

hangisinde verilmiştir?

A) I, II, III, IV B) II, I, IV, III

C) II, IV, I, III D) III, II, IV, I

E) IV, II, III, I

 

167. Aşağıdakilerden hangisi İsrail, İngiltere ve Fransa’nın 1956’da Süveyş Sorunu yüzünden Mısır’a düzenledikleri saldırının siyasal sonuçlarından biri değildir?

A) Sovyetler Birliği’nin Orta Doğu’daki etkisinin artması

B) Mısır’ın, Süveyş Kanalı üzerinde tam denetim

sağlaması

C) İngiltere ve Fransa’nın Orta Doğu’daki etkisinin

büyük ölçüde azalması

D) Bağdat Paktı’nın kurulması

E) ABD’nin Orta Doğu’da daha etkili duruma gelmesi

 

168. Soğuk Savaş döneminde yaşanan “Ekim Füzeleri Krizi”ne konu olan ülkeler aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

A) ABD, Tayvan, Japonya, Çin

B) ABD, Sovyetler Birliği, Küba, Türkiye

C) ABD, Sovyetler Birliği, Küba, Yugoslavya

D) ABD, Güney Kore, Kuzey Kore, Çin

E) Sovyetler Birliği, Hindistan, Pakistan, Çin

 

169. Aşağıdakilerden hangisi İran İslam Devrimi’nin yol açtığı uluslararası gelişmelerden biri değildir?

A) Körfez İşbirliği Örgütünün kurulması

B) Petrol fiyatlarının yükselmesi

C) ABD’nin Stratejik Savunma Girişimini (SDI) başlatması

D) ABD’nin Carter Doktrini’ni ilan etmesi

E) ABD’nin Çevik Kuvveti (RDF) oluşturması

 

170. Aşağıdakilerden hangisi İki Savaş Arası dönemin gelişmelerinden biri değildir?

A) ABD’nin New Deal politikasına geçmesi

B) İtalya’nın Habeşistan’a saldırması

C) İspanya’da iç savaşın çıkması

D) Yunanistan’da iç savaşın çıkması

E) Almanya’da Kapp Darbesi’nin yapılması

 

171. Aşağıdakilerden hangisi Birinci Dünya Savaşı’nın sonuçlarından biri değildir?

A) Self-determinasyon ilkesinin ortaya çıkması

B) İtalya’nın savaştan beklediğini bulamaması

C) Azınlık haklarının ikili anlaşmalarla koruma altına alınması

D) Bazı sömürgelerin manda yönetimi altına alın-ması

E) Milletler Cemiyetinin savaşa başvurmayı ilk kez hukuksal olarak yasaklaması

172. İkinci Dünya Savaşı'nı başlatan olay aşağıdakilerden hangisidir?

A. Almanya'nın Polonya'ya saldırmasıyla

B. Almanya'nın Avusturya'yı ilhak etmesiyle

C. Japonya'nın Pearl Harbour'da ABD'ye saldırmasıyla

D. Sovyetler Birliği'nin Baltık ülkelerini işgal etmesiyle

E. Almanya'nın Danimarka ve Norveç'i işgal etmesiyle

 

173. Roosevelt, Churchill ve Stalin'in savaş sonrası barış düzeninin korunması için bir uluslararası teşkilat kurulması fikrini hangi konferansta kabul etmişlerdir?

A. Casablanca Konferansı

B. Vasington Konferansı

C. Tahran Konferansı

D. Kahire Konferansı

E. Moskova Konferansı

 

174. Soğuk Savaş Dönemi hangi yılları kapsamıştır?

A. 1955 – 1969 B. 1945 - 1955

C. 1969 – 1980 D. 1969 - 1989

E. 1945 - 1960.

175. I. Birleşmiş Milletlerin Kurulması

II. Almanya'nın ikiye ayrılması

III. Küba Bunalımının ortaya çıkması

IV. SSCB'nin Çekoslovakya'yı işgal etmesi

Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A. IV - I - II

B. III - II - I - IV

C. II - I - III - IV

D. I - II - III - IV

E. IV - I - II - III

 

176. Doğu ve Batı blokları arasında yaşanan soğuk savaşın çözülmesine yol açan ilk olay aşağıdakilerden hangisidir?

A. SSCB ve Çin arasında yaşanan ideolojik ayrılık

B. Avrupa Birliğinin kurulması

C. Nato'nun kurulması

D. SSCB lideri Kruşcef'in ABD ni ziyaret etmesi

E. SSCB lideri Stalin'in ölmesi

177. Doğu Avrupa ülkelerinde benimsenen sosyalizm, bazı bakımlardan Sovyetler

Birliği'nde sürdürülen sosyalizmden farklılıklar göstermiştir.

Aşağıdakilerden hangisi Doğu Avrupa'da benimsenen sosyalizmin özelliklerinden

biri değildir?

A. Doğu Avrupa ülkelerinin çoğunda kamu kesiminin yanında özel kesimin

de belli ölçülerde varlığını sürdürmesi

B. Tarımda devlet mülkiyetinin çok kez sınırlı olması

C. Kooperatif biçimindeki örgütlenmelere ağırlık verilmesi

D. Tek partili bir sosyalizmin benimsenmiş olması

E. Ulusal ve dinsel akımların varlığını sürdürmüş olması

178. Sovyetler Birliği'nde ilk kez ekonomi yönetiminde kısmî bir liberalleşmenin

başlaması, siyaset ve kültür alanlarında da bir yumuşamanın gözlemlenmesi

kimin zamanında gerçekleşmiştir?

A. Kruçef

B. Stalin

C. Brejnev

D. Gorbaçov

E. Andropov

 

179. Çin'de sosyalizmin kurulması hangi kesimin harekete geçirilmesi sonucu gerçekleştirilmiştir?

A. İşçilerin

B. Köylülerin

C. Burjuvaların

D. Askerlerin

E. Din Adamlarının

180. Aşağıdakilerden hangisi "özyönetimci sosyalizm" modelini uygulamaya çalışan

ülkelerden biridir?

A. Küba

B. Kuzey Kore

C. Yugoslavya

D. Macaristan

E. Arnavutluk

 

181. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı sonrasında bağımsızlığına kavuşmuş az gelişmiş ülkelerde sosyalizmin benimsenmesinin nedenlerinden biri değildir?

A. Ulusal bağımsızlık savaşlarının sosyalist ülkelerce desteklenmesi

B. Sovyetler Birliği'nin kısa sürede büyük bir ekonomik ve toplumsal gelişme

göstermesi

C. Bu ülke aydınlarının ulusal bağımsızlığın ancak devletçi bir ekonomiyle

sağlanabileceğine inanması

D. Hızlı bir kalkınmanın ancak kaynakların sanayi yatırımlarına aktarılmasıyla

sağlanabileceğinin benimsenmesi

E. Bu ülkelerde tarımsal kollektivizmin güçlü olması

 

 

182. Küreselleşmeyi daha çok tarihsel aşamalara bağlı olarak açıklayan düşünür kimdir?

A. A. Giddens

B. R. Robertson

C. I. Wallerstein

D. M. Weber

E. J. Habermas

183. Küreselleşme kavramını zaman ve mekan bağlamında ele alan düşünür kimdir?

A. J. Habermas

B. M. Weber

C. I. Wallerstein

D. A. Giddens

E. R. Robertson

184. Dünyadaki ülkeleri gelişmiş merkez ülkeler, çevre ülkeleri ve yarı çevre ülkeleri

olarak ele alan düşünür kimdir?

A. R. Robertson

B. A. Giddens

C. J. Habermas

D. I. Wallerstein

E. M. Weber

185. Küreselleşmeyi kapitalist dünya ekonomisi, dünya askeri düzeni, ulus devlet sistemleri ve uluslararası işbölümü çerçevesinde ele alan düşünür kimdir.

A. A. Giddens

B. M. Weber

C. I. Wallerstein

D. R. Robertson

E. J. Habermans

186. Robertson'a göre aşağıdakilerden hangisi 1400-1750 yılları arasında Avrupa'da

bireyselciliğin ve humanizmin önem kazandığı ve ulusalcılığın ortaçağ toplum anlayışına karşıt olarak ortaya çıktığı bir aşamadır?

A. Oluşum aşaması,

B. Başlangıç aşaması,

C. Kalkış aşaması,

D. Hakimiyet için mücadele aşaması,

E. Belirsizlik aşaması

 

187. Amerika Birleşik Devletlerinin, II. Dünya Savaşı'ndan sonra Türkiye ve Yunanistan'ı

Sovyet tehdidinden korumak için geliştirdiği "siyaset" aşağıdakilerden

hangisidir?

A. Monreo Doktrini

B. Truman Doktrini

C. Brejnev Doktrini

D. Carter Doktrini

E. Mc Carthy Doktrini

 

188. Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti'nin kurulmasında önemli bir role sahip olmuştur?

A. Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu

B. Tan Olayı

C. 7 Eylül Kararları

D. 35'ler Hareketi

E. Hürriyet Misakı

 

 

 

189. I. Demokrat Parti'nin kurulması

II. Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olması

III. Halkevlerinin kapatılması

IV. Millet partisi'nin kapatılması

Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A. IV-III-II-I

B. II-I-III-IV

C. III-II-I-IV

D. I-II-III-IV

E. I-III-II-IV

 

190. Domokrat Parti döneminde muhalefete karşı çok sert önlemler alınmıştır.

Aşağıdaki dış gelişmelerden hangisi Demokrat Parti'nin muhalefete karşı

sert önlemler almasına yol açmıştır?

A. Pakistan'ın bağımsızlığına kavuşması

B. Nasır'ın Mısır'da iktidara gelmesi

C. Irak'ta devrim yapılması

D. Sovyetler Birliği'nin Türkiye'den toprak talep etmesi

E. Cezayir'in bağımsızlığına kavuşması

 

191. Aşağıdakilerden hangisi Demokrat Parti'nin izlediği politakalardan biri değildir?

A. Muhalefet önderlerinin yurtta dolaşmalarını engellemesi

B. Vatan cephesi örgütleri kurarak ülke de kamplaşmaya yol açması

C. İktisadi kalkınmada büyük bir canlılık ve heyecan yaratması

D. Plansız kalkınma yapılması sonucu maliyenin iflasa sürüklemesi

E. Parti içi demokrasiye büyük önem verilmesi

 

192. 27 Mayıs 1960'dan itibaren ordu adına hareket eden kuruluş aşağıdakilerden hangisidir?

A. Temsilciler Meslisi

B. Milli Birlik Komitesi

C. Güvenlik Konseyi

D. Danışma Konseyi

E. On dörtler Komitesi

193. 1961 Anayasası'nı yapmakla görevlendirilen organ aşağıdakilerden hangisidir?

A. Kurucu Meclis

B. Cumhuriyet Senatosu

C. Türkiye Büyük Millet Meclisi

D. Temsilciler Meclisi

E. Anayasa Organı

194. Aşağıdakilerden hangisi 1961 Anayasası'nın özelliklerinden biri değildir?

A. Birey, devlet ilişkilerinde bireyi yüce değer sayması,

B. Yargıçlara büyük önem vermesi

C. TBMM'nin aldığı bir kararla kabul edilmesi ve yürürlüğe sokulması

D. İki meclisli sisteme geçmeyi öngörmesi

E. Anayasa Mahkemesi'nin kurulmasını öngörmesi

 

 

 

195. Aşağıdakilerden hangisi 1961-1971 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi'nde

görülen gelişmelerden biri değildir?

A. Sosyalist düşüncenin aydınlar arasında giderek yaygınlaşması sonucu

CHP'nin yeni bir kimlik arayışına yönelmesi

B. CHP'nin kendisini siyasal yelpazedeki yerini "ortanın solu" olarak nitelendirmesi

C. Bülent ecevit'in İsmet İnönü'nün desteğiyle CHP Genel Sekreterliğine seçilmesi

D. Turhan Peyzoğlu'nun ve arkadaşlarının partiden ayrılması

E. İsmet İnönü'nün yaşlanmasından dolayı genel başkanlığa Bülent Ecevit'in

getirilmesi

196. Aşağıdakilerden hangisi sol görüşlü öğrencilerin 1965 yılında kurduğu bir

örgüttür?

A. Türkiye devrimci Gençlik Federasyonu

B. Yön Hareketi

C. Milli Demokratik Devrim Cephesi

D. Fikir Kulüpleri Federasyonu

E. Sosyalist Öğrenciler Birliği

 

197. "12 Mart Muhtırası"ndan sonra aşağıdakilerden hangisi ilk olarak Başbakanlığa

getirilmiştir?

A. Nihat Erim

B. Ferit Melen

C. Naim Talu

D. Süleyman Hayri Ürgüplü

E. Turhan Feyzioğlu

198. Aşağıdakilerden hangisi 12 Mart Dönemi'nde anayasada yapılan değişikliklere

ilişkin hükümlerden biri değildir?

A. Anayasa değişikliğinin iki aşamada gerçekleştirilmesi

B. İlk olarak anayasanın hak ve özgürlükler kısmının değiştirilmesi

C. Kamu görevlilerinin sendika kurma hakkının kaldırılması

D. Çeşitli yargı kuruluşlarının yetkilerinin arttırılması

E. Bakanlar Kurulu'na "Kanun Hükmünde Kararname" çıkarma yetkisinin

verilmesi

199. Aşağıdakilerden hangisi Fahri Korutürkm'ün Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesine ilişkin yargılardan biridir?

A. Ordunun baskısıyla seçilmesi

B. CHP ve AP'nin uzlaşmasının sonucu olarak seçilmesi

C. Cumhuriyet Senatosu'nun ısrarı sonucu seçilmesi

D. Halkoyu sonucu seçilmesi

E. Milli Güvenlik Kurulu'nun baskısı sonucu seçilmesi

200. Aşağıdakilerden hangisi 1971-1980 yılları arasında kurulan siyasal partilerden biridir?

A. Cumhuriyetçi Güven Partisi

B. Milliyetçi Hareket Partisi

C. Milli Selamet Partisi

D. Büyük Türkiye Partisi

E. Türkiye İşçi Partisi

201. Aşağıdakilerden hangisi "Milliyetçi Cephe Hükümetleri" döneminde meydana

gelen gelişmelerden biri değildir?

A. Silahlı siyasal saldırıların artması

B. MHP ve MSP kadrolaşmasının hız kazanması

C. Popülist politikalarının uygulanması

D. İktisadi liberalleşme programının uygulanması

E. Enflasyonun kontrol altında tutulması

 

202. Aşağıdaki yargılardan hangisi Milli Güvenlik Konseyi ile ilgili değildir?

A. Yasama ve yürütme yetkilerini üstlenmesi

B. Anayasa Düzeni Hakkında Kanunla kendi faaliyetlerini hukuksal bir

çerçeveye oturtması

C. Milli Güvenlik Konseyi Başkanı'nın aynı zamanda devlet başkanı görevini

üstlenmesi

D. Sıkıyönetim komutanlarının yetkilerini arttırması

E. Anayasa çerçevesinde hareket etmesi

203. Aşağıdakilerden hangisi Kurucu Meclis'in görevleri arasında değildir?

A. Anayasayı yapmak

B. Yasama yetkisini kullanmak

C. Temel yasaları yapmak

D. Siyasi partilerin faaliyetlerini denetlemek

E. Milli Güvenlik Konseyi'ne yardımcı olmak

204. Hazırlanan Anayasa hangi tarihte halk oylamasına sunulmuştur?

A. 7 Kasım 1982

B. 14 Mayıs 1983

C. 7 Aralık 1982

D. 6 Kasım 1982

E. 5 Kasım 1983

205. I. Milliyetçi Demokrasi partisi için kurulması

II. Anavatan Partisi'nin Kurulması

III. Kenan Evren'in Cumhurbaşkanı seçilmesi

IV. SODEP'in kuruluşunda çalışan bazı eski CHP'lilerin Çanakkale'de zorunlu

ikamete gönderilmesi

Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A. IV - I - II - III

B. III - I - II - IV

C. I - III - II - IV

D. III - II - I - IV

E. I - II - III - IV

206. 1994 yerel seçimlerinde bir önceki seçime göre en başarısız olan parti aşağıdakilerden

hangisidir?

A. Refah Partisi

B. Anavatan Partisi

C. Sosyal Demokrat Halkçı Parti

D. Doğruyol Partisi

E. Milliyetçi Hareket Partisi

207. 1923-1930 yılları arasında daha çok ne tür bir ekonomik politikalar uygulanmıştır?

A. Planlı ekonomik politika

B. Liberal ekonomik politika

C. Sosyal eknomik politika

D. Devletçilik

E. Karma ekonomik politika

 

208. Aşağıdaki etkenlerden hangisi 1930’lu yıllarda ekonomide devletçiliğe geçilmesinde

etkili olmamıştır?

A. Yetersiz sermaye birikimi

B. 1929 dünya ekonomik bunalımı

C. Ekonomide alt yapı eksikliği

D. İhracatın giderek düşmeye başlaması

E. Yerli sanayicinin yeterli bir birikime sahip olması

 

209. Dışarıdan ithal edilen bir malın iç piyasada yerli sanayici tarafından üretilmesi

gerektiği hangi sanayileşme politikasının amaçlarındandır?

A. İthal ikameci politika

B. İhraç ikameci politika

C. Liberal ekonomik politika

D. Ekonomik kalkınmacı politika

E. Kalkınmacı politika

 

210. 1980 sonrasında sanayileşmede hangi ekonomik politika izlenmiştir?

A. Devletçilik

B. İthal ikameci

C. İhraç ikameci

D. Planlama

E. Karma ekonomi

 

211. Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A. Kırdan kente ilk büyük göç dalgası 1950’li yıllardan ititbaren başlamıştır.

B. 1950-1960 yılları arasında planlı ekonomik kalkınma modeli izlenmiştir.

C. 1950-1980 yılları arasındaki gecekondulaşma olgusu yasal olmayan yollardan

kamu arazisi üzerine kaçak yapıların inşaa edilmesi suretiyle ortaya çıkmış

ve yasal bir meşruiyet kazanamamıştır.

D. 1960-1980 yılları arasında Türkiye’de ithal ikameci sanayileşme modeli

uygulanmıştır.

E. İhraç ikameci sanayileşme dışa açık ekonomi modeline dayalıdır.

 

212. Aşağıdaki yargılardan hangisi Hatay’ın Türkiye’ye katılmasıyla ilgili değildir?

A. Suriye’nin bağımsızlığına kavuştuktan sonra, Türkiye’nin Fransa’ya

başvurarak Hatay için otonom statüsü istemesi

B. Güney bölgesinde konuşlandırılan Türk Ordusu’nun Hatay’a girerek

işgal etmesi

C. Çok uluslu bir parlamentonun 22 Temmuz 1938’de seçilmesi

D. Hatay pralamentosu’nun 1939 Haziran’ında Türkiye ile birleşme kararı

alması

E. Hatay sorunu’nun çözümlenmesi için Miller Cemiyeti’ne başvurulması

 

 

 

 

 

 

213. Aşağıdakilerden hangisi İran’ın Türkiye’ye karşı gizli olarak yürüttüğü faaliyetlerden biridir?

A. İran’daki Ermenilerin Türkiye’ye karşı yaptıkları eylemlere hoşgörüyle

yaklaşması

B. Irak’la işbirliğine giderek Türkiye’yi uluslararası alanda zayıflatılması

C. Türkmenlerin Türkiye’ye karşı kışkırtılması

D. Türkiye’ye petrol satışının engellenmesi

E. Kaşgarların Türkiye’ye karşı kışkırtılması

 

214. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk-Irak ilişkilerinde en önemli sorun aşağıdakilerden hangisidir?

A. Türkiye’nin Irak’taki İngiliz mandacılığını kabul etmemesi

B. Bağdat’ın tarafsız bir bölge olması

C. Musul sorunu

D. Irak’ın bağımsızlığının Türkiye tarafından tanınmaması

E. Türkiye’ye petrol satışının yapılmaması

 

215. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye ile Yunanistan arasında mevcut olan

sorunlardan biri değildir?

A. Ege Adalarından silahlardan arındırılması

B. Kara suları sorunu

C. Kıta sahanlığı sorunu

D. Egedeki Hava sahası sorunu

E. Ege Adalarında kimyasal silah üretilmesi

 

216. Sovyetler Birliği, Türkiye yönelik toprak taleplerinden vazgeçtiğini hangi yılda açıklamıştır?

A. 1946

B. 1952

C. 1960

D. 1953

E. 1956

217. Üç İmparatorlar Birliği’ni oluşturan devletler aşağıdakilerden hangisidir?

A. Avusturya-Macaristan, İngiltere, Almanya

B. Fransa, Almanya, İngiltere

C. İtalya, Avusturya-Macaristan, Rusya

D. Almanya, Avusturya-Macaristan, Rusya

E. Rusya, Almanya, İtalya

 

218. Rusya’da Bolşevik Devriminin hızlanmasını sağlayan olay aşağıdakilerden hangisidir.

A. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşa katılması

B. Çanakkale Savaşında İtilaf Devletlerinin yenilmesi

C. Kafkasya’da yeni bir cephenin açılması

D. İtalya’nın Üçlü İtilaf Devletleri yanında yer alması

E. Bulgaristan’ın savaşa katılması

 

 

 

 

 

 

219. Aşağıdaki andlaşmalardan hangisiyle Rusya, Birinci Dünya Savaşından ayrılmıştır?

A. Mondros Mütarekesi

B. Paris Barış Konferansı

C. Berlin Andlaşması

D. Brest Litowsk Andlaşması

E. Londra Andlaşması

 

220. Avrupa’da, XIX. yüzyıl sonlarında Emperyalistler arası dengeyi altüst eden

devlet aşağıdakilerden hangisidir?

A. Yunanistan

B. Almanya

C. İtalya

D. Avusturya-Macaristan

E. Fransa.

 

221. Aşağıdakilerden hangisi Milletler Cemiyeti'nin sözleşmesinde yer almamıştır?

A. Devletlerin savaşa başvurmamak konusunda bir takım yükümlülükleri

kabul etmesi

B. Uluslararası ilişkilerin gizlilikten uzak bir şekilde yürütülmesi

C. Uluslararası hukuk kurallarının büyük devletlerin yararına düzenlenmesi

D. Halkların karşılıklı ilişkilerinde adaletin korunması

E. Örgütlenmiş halkların antlaşmalardan doğan bütün yükümlülükleri yerine getirmesi

 

222. Briand-Kellogg Paktı, hangi ülkelerin dışişleri bakanları öncülüğünde hazırlanmıştır?

A. Fransa - A.B.D.

B. Fransa - İngiltere

C. Fransa - Sovyetler Birliği

D. A.B.D. - İngiltere

E. İngiltere - Sovyetler Birliği

 

223. Aşağıdakilerden hangisi İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasında etkili olmamıştır?

A. İtalya'nın eski Roma İmparatorluğu'nu kurma düşüncesi

B. Almanya'nın Büyük Germen İmparatorluğu'nu kurmaya çalışması

C. Berlin - Roma - Tokyo Mihverinin kurulması

D. A.B.D. 'nin Monreo doktrinini uygulaması

E. Almanya'nın Versailles Barış Antlaşması'nın statükosu bozmaya çalışması

 

224. I. İtalya'nın Habeşistan'ı işgal etmesi

II. Almanya'nın Polonya'nın işgal etmesi

III. Yalta Konferansı

IV. Almanya - Sovyetler Birliği Saldırmazlık Paktı

Yukarıdaki olayların kronolojik sıralaması aşağıdakilerden hangisidir?

A. III - I - IV - II

B. I - IV - II - III

C. IV - II - III - I

D. I - II - III - IV

E. II - III - I - IV

 

225. Müttefik Devletler, Avrupa'da ikinci cepheyi hangi bölgede açmışlardır?

A. Sicilya

B. Polonya

C. Berlin

D. Belçika

E. Normandiya

 

226. Sovyetler Birliği'nde "glasnot ve perestroyka" adı verilen politakanın izlenmesinden sonra Azerbaycan'ın bağımsızlığına kavuşması için kurulan ve bu uğurda mücadele veren örgüt aşağıdakilerden hangisidir?

A. Halk cephesi

B. Azerbaycan Yurtseverler cephesi

C. Halkın Dostları cephesi

D. Bağımsız Azerbaycanlılar cephesi

E. Milliyetçi Halk cephesi

 

227. Kazakistan'ın bağımsızlığının kazanılmasında büyük çaba harcayan kişi aşağıdakilerden

hangisidir?

A. Haydar Aliyev

B. Nazarbayev

C. Muttalibov

D. Asker Akayev

E. Ebulfeyz Elçibey

 

228. Aşağıdaki ifadelerden hangisi Kırgızistan'la ilgili değildir?

A. 1924 yılının Ekim ayında Kırgızistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin

oluşturulması

B. Kenasar'ın öldürülmesiyle Rusların bölgede güçlenmesi

C. 27 Ekim 1990'da Asker Akayev'in Cumhurbaşkanı seçilmesi

D. Kırgızistan'ın Türkiye ile ekonomik ilişkilere girmemesi

E. Kırgızistan'ın Orta Asya'nın kuzey doğusunda bulunması

229. Özbekistan hangi tarihte Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği'ne katılmıştır?

A. 1925  B. 1917

C. 1924 D. 1922

E. 1918

230. Türkmenistan ve Türkiye arasında sürdürülen "sıcak" ilişkilerde en belirleyici

özellik aşağıdakilerden hangisidir?

A. Türkmenistan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'de yetişmesi

B. Türkiye'den çok sayıda uzmanın Türkmenistan'da önemli görevlere

getirilmesi

C. Türkmenistan'ın Sovyet rejiminden en az etkilenmiş olması

D. Türkmenistan'ın bağımsızlığını Türkiye'nin ilk olarak tanınması

E. Türkmenistan'ın Türkiye'ye coğrafi açıdan yakın olması ve ekonomik zenginliğe sahip olması

 

231. Avrupa Birliği’nin Kurucu Anlaşmalarının ve Organlarının almış olduğu kararların usulünce uygulanıp uygulanmadığını izlemekle görevlendirilmiş organ aşağıdakilerden hangisidir?

A. Avrupa Birliği Komisyonu

B. Avrupa Parlamentosu

C. Sayıştay

D. Avrupa Zirvesi

E. Adalet Divanı

 

232. Avrupa Birliği’ne katılmak için ilk başvuruda bulunan ülke aşağıdakilerden hangisidir?

A. İrlanda

B. Danimarka

C. İngiltere

D. Norveç

E. Avusturya

 

233. Avrupa Birliği’nin destekleme programlarının finansmanı ve tarım sektörünün modernizasyonu için kaynak sağlayan fonu aşağıdakilerden hangisidir?

A. Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu

B. Avrupa Kalkınma Fonu

C. Avrupa Parasal İşbirliği Fonu

D. Avrupa Garanti ve Yönlendirme Fonu

E. Avrupa Sosyal Fonu

 

234. Avrupa Birliği’nin bir ekonomik ve siyasal birlik olması yolunda yapılmış

anlaşma aşağıdakilerden hangisidir?

A. Ankara Anlaşması

B. Roma Anlaşması

C. Maastricht Anlaşması

D. Brüksel Anlaşması

E. Paris Anlaşması

 

235. Avrupa Birliği’nin çiftçilerine ürünleri için asgari bir bedel vererek onları fiyat düşmelerine karşı korumak amacıyla belirlediği fiyata ne ad verilir?

A. Müdahale Fiyat

B. Hedef Fiyat

C. Eşik Fiyat

D. Referans Fiyat

E. Rekabetçi Fiyat

 

236. Yeni Dünya Ekonomik Düzeninin doğuşuna yol açan temel neden aşağıdakilerden hangisidir?

A. ABD’nin Vietnam’daki başarısızlığı

B. Petrol Krizlerinde OPEC’in başarısı

C. Japonya ve Asya Kaplanlarının sanayi ve ihracat alanındaki devlet destekli başarıları

D. Gelişmiş ülkelerdeki sermayenin kâr hadlerindeki düşüşler

E. Sermaye yoğunluğu ve yüksek teknoloji

 

 

 

 

 

237. Aşağıdakilerden hangisi finansal küreselleşmenin gelişmekte olan ülkelere

getirdiği sorunlardandır?

A. Yabancı para yerine yerli paraya olan talebin artması

B. Düşük faiz ve uzun vadelerle dış borç alma zorunluluğu

C. Küreselleşen merkez malları ve tüketim kalıplarının da etkisiyle ithalat

artarken ihracatın duraklaması

D. Dış borçlarda ani düşüşlerin yaşanması

E. Ticaretin büyük bir dış tasarruf kaynağı olması

 

238. Aşağıdakilerden hangisi küreselleşmeyi hızlandıran gelişmelerdendir?

A. Ulaşım maliyetlerinde yaşanan büyük artışlar

B. Haberleşme maliyetlerinde yaşanan büyük artışlar

C. Gelişmekte olan ülkelerin liberalizasyon hareketini benimsemeleri

D. Ulus devlete duyulan ihtiyacın artması

E. Ulus devletlerin sınırları içersindeki tüm sorunlarla başa çıkabilmeleri

 

239. Aşağıdakilerden hangisi siyasal bütünleşme şekillerindendir?

A. Federasyon

B. Gümrük Birliği

C. Ekonomik Birlik

D. Ortak Pazar

E. Serbest Ticaret Bölgesi

 

240. Aşağıdakilerden hangisi günümüz uluslararası iktisadi ortamının temel özelliklerindendir?

A. Ticareti kısıtlayan engeller kalkmıştır

B. Sanayileşmiş ülkeler çeşitli nedenlerle ortaya çıkan ekonomik

durgunluklardan etkilenmemektedir

C. Batılı ülkelerin uyguladıkları tarımsal destekleme politikaları gelişmekte

olan ülkeleri olumlu yönde etkilemektedir

D. Dış ticaret hadleri gelişmekte olan ülkeler aleyhine gelişmeye devam etmektedir

E. Bölgesel ticari alanlar zayıflamaktadır.

1. E

2. D

3. C

4. B

5. E

6. A

7. E

8. A

9. B

10. D

11. E

12. C

13. E

14. A

15. B

16. A

17. B

18. A

19. C

20. D

21. B

22. C

23. D

24. E

25. B

26. C

27. E

28. D

29. A

30. E

31. D

32. A

33. E

35. B

36. D

37. E

38. A

39. B

40. C

41. D

42. E

43. B

44. A

45. B

46. C

47. D

48. A

49. E

50. C

51. D

52. A

53. E

54. C

55. B

56. A

57. A

58. C

59. E

60. B

61. D

62. C

63. A

64. B

65. D

66. E

67. B

68. E

69. C

70. A

71. B

72. C

73. D

74. E

75. D

76. C

77. B

78. B

79. D

80. E

81. E

82 C

83. A

84. B

85. D

86. C

87. E

88. A

89. C

90. A

91. B

92. D

93. D

94. E

95. C

96. B

97. C

98. E

99. A

100. D

111. E

112. D

113. D

114. B

115. D

116. A

117. D

118. B

119. E

120. B

121. C

122. A

123. D

124. A

125. A

126. D

127. C

128. D

129. D

130. E

131 E

132 B

133 C

134 D

135 E

136 A

137. B

138. D

139. D

140. A

141. E

142. A

143. C

144 B

145. A

146. C

147. E

148. B

149. A

150. D

151. B

152. E

153. D

154. C

155. E

156. A

157. B

158. E

159. D

160. A

161. C

162. E

163. B

164. E

165. B

166. B

167. D

168. B

169. C

170. D

171. E

172 A

173.C

174.B

175.D

176.E

177.D

178.A

179.B

180.C

181.E

182.B

183.D

184.D

185.A

186.A

187.B

188.A

189.D

190.C

191.E

192.B

193.A

194.C

195.E

196.D

197 A,

198 D,

199.B,

200 C,

201 E

202 E,

203 D,

204 A,

205 B,

206 C

207 B,

208 E,

209 A,

210 C,

211.B

212.B,

213 A,

214 C,

215 E,

216 D

217.D

218.B

219.D

220.B

221.C

222.A

223.D

224.B

225.E

226.A

227.B

228.D

229.C

230.E

231.A

232.C

233.D

234.C

235.A

236. D

237. C

238. C

239. A

240. D

Kaynak: yahyagungor.com

Okunma Sayısı: 51344

Gizle
  • Öğretmen Adayları Haberleri
  • KPSS A Haberleri
  • Önlisans Haberleri
  • KPSS B Haberleri
  • Lise Haberleri
  • 2013 KPSS Haberleri
  • İŞKUR İlanları
  • Yüksek Lisans ve Akademik İlanlar
  • Sabah Gazetesi İlk Sayfası
  • Habertürk Gazetesi İlk Sayfası
  • Hürriyet Gazetesi İlk Sayfası
  • Zaman Gazetesi İlk Sayfası
  • Milliyet Gazetesi İlk Sayfası
  • Bugün Gazetesi İlk Sayfası
  • Star Gazetesi İlk Sayfası
  • Yenişafak Gazetesi İlk Sayfası
  • Vatan Gazetesi İlk Sayfası
  • Akşam Gazetesi İlk Sayfası
  • Taraf Gazetesi İlk Sayfası
  • Radikal Gazetesi İlk Sayfası
  • Posta Gazetesi İlk Sayfası
  • Türkiye Gazetesi İlk Sayfası
  • Fanatik Gazetesi İlk Sayfası
  • Tüm Gazete İlk Sayfaları

Akademik İlanlar
sır
2014 sonbahar ales